Perioada
proiect curent
Parteneri și finanțare
FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS
Crearea unei rețele de salvatori de semințe în Moldova ar putea contribui la soluționarea mai multor probleme.
Rețea de salvatori de semințe poate ajuta la conectarea fermierilor, grădinarilor și a altor persoane care sunt interesate în salvgardarea semințelor. Acest lucru poate crea oportunități pentru schimbul de informații, resurse, expertiză și poate contribui, de asemenea, la construirea unui sentiment de comunitate și sprijin în rândul membrilor. Aceasta va ajuta să adune informații despre tipurile de semințe care sunt produse și conservate în regiune, ceea ce poate ajuta la identificarea lacunelor și oportunităților de îmbunătățire a sistemului local de semințe, a promova autonomia semințelor organice locale și a sprijini producția de semințe cultivate în mod natural.
Rețeaua de salvatori de semințe poate ajuta la formalizarea parțială a sistemului de semințe țărănești, oferind o modalitate prin care producătorii locali de semințe să fie recunoscuți de stat și să aibă sprijin din partea autorităților publice, și să mergem spre schimbările în legislație care ar permite comercializarea semințelor țărănești.
Principala cauza de ce este imposibil de vândut semințe țărănești – s-a dezvoltat o abordare industrială și monoculturală în agricultură, împreună cu un sistem formal de semințe, în care standardele și randamentele ridicate prevalează, însă dezavantajele afectează în mod direct calitatea produselor.
Sistemul de semințe țărănești este mult mai vechi decât sistemul industrial și Rețeaua de salvatori de semințe va arăta că el într-adevăr există, îl va face vizibil în sistem. Este important de arătat ce fac oamenii, pentru a evalua în mod practic rolul lor și relația dintre abordarea ecologică și semințele locale, sănătatea mediului, dar și produse agricole mai sănătoase cu valoare nutrițională mai înaltă.
Acest concept poate servi drept bază pentru o Bancă de semințe. Având un grup central de producători de semințe, ar fi posibil să se înființeze o bancă de semințe care să poată ajuta la conservarea soiurilor locale și să le pună la dispoziția altora. De asemenea, poate contribui la promovarea conceptului de producție și conservare a semințelor și poate atrage mai mulți oameni să participe la salvgardarea semințelor și la producția de semințe naturale de legume.
- Prima întâlnire pe subiectul semințelor și biodiversității
„Biodiversitatea în Agricultură: consolidarea dialogului între academie și fermier” – sub acest titlu a fost organizată întâlnirea de sâmbătă, 11 februarie 2023, la care au participat producători agricoli, grădinari, producători ecologici (sau în conversie) și reprezentanții Universității de Stat din Moldova (USM).
Domnul Veaceslav Purcic – Dr în Biologie și conferențiar universitar la USM – a prezentat biodiversitatea naturală cât și cea din sistemele agricole și a explicat noțiunile legate de interrelațiile la nivel intra și inter-specific în ecosistem, inclusiv efectele acestora asupra ciclului nutrienților, regularizării dăunătorilor și îmbunătățirea sănătății solului. Prezentarea profesorului a evidențiat importanța integrării biodiversității în agroecosisteme și a rolului acesteia în asigurarea rezilienței ecosistemelor.
Subiectul biodiversității în agricultură a stârnit un mare interes din partea producătorilor prezenți. Aceștia au împărtășit din experiența lor în ce privește dăunătorii și alte probleme întâmpinate în sistemul de producere, și au inițiat un dialog constructiv cu Domnul Purcic.
Aici puteți găsi un Ghid de Buzunar „Biodiversitatea în gospodăriile agricole” împărtășit de colegii și prietenii producători ecologici de la EcoLocal Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali.
A doua parte a întâlnirii a fost dedicată subiectului semințelor, unde grădinarii, producătorii, și cercetătorii au discutat cum ar putea să fie dezvoltat sitemul semințelor vii în Moldova. A fost decis să fie creată rețea de salvatori de semințe care ar permite în viitor să asigure producătorii cu semințe locale, vii și produse fără produse chimice. Împreună cu Dna Irina Iliev, Doctor în Științe Agrare, producătorii au acceptat să începem împreună identificarea și descrierea semințelor pe care le avem în comunitate, să dezvoltăm cunoștințele și abilitățile în ceea ce privește producerea semințelor.
Cu această primă întâlnire a fost lansată baza unei rețele de colaborare care sperăm să o dezvoltăm și întări cu timpul. În curând vom face disponibile mai multe informații despre cum puteți începe și dezvolta o relație prietenoasă cu natura în grădina sau ferma d-voastră.