„Biortus” – Belgia

Grădină creativă în Belgia  (2009-2012)

Grand_Potager

Pentru această grădină un concept clar a fost definisat : o grădină naturală în care producţia (legume) e combinată cu frumuseţea (flori) pentru un efect de lungă durată. Planul arhitectural combină linii ortogonale şi diagonale pentru structurarea terenului de circa 1.000 m2 cu privelişti peisajere dinamice, decorative și diverse.

Realizarea acestui proiect titanesc întro perioadă de doar 1 an a fost posibilă datorită metodei speciale de prelucrare a terenului numită «în straturi», adică «lasagne» .

numérisation0004

Această metodă a fost introdusă de către Australieni în Havana cu scopul ca populaţia din Cuba să devină autonomă din punct de vedere alimentar. Această metodă constă în adunarea materiei organice în grădină care devine în final un compost enorm unde totul poate fi folosite : cartoan, frunze verzi sau uscate, fîn, paie, rumeguş, surcele, resturi de la bucătărie şi multe altele. Toată metoda «în lasagne/straturi» consistă în suprapunerea  mai multe niveluri de materiale organice într-o anumită ordine :

1) un strat de cartoane reciclate,

2) peste cartoane, un strat de 10 cm de paie,

3) apoi 10 cm de baligă,

4) urmează 10 cm de frunze uscate.

5) și în final 10 cm de surcele.

La urmă se aşterne un strat de 5 cm de pamânt negru bogat. În total, o parcelă trebuie să ajungă la o grosime de circa 30-40 cm. Între fiecare strat, se udă abundent.

« Straturile realizează în cîteva luni ceia ce pădurea face în mai mulţi ani”.

 

Creează un site web sau un blog la WordPress.com