Program de sprijin școlilor Agroecologice și Agriculturii Familiale

Perioada
Aprilie – Noiembrie 2022

Parteneri și finanțare
Schola Campesina, FAO REU (Biroul regional FAO pentru Europa și Asia Centrală)

În cadrul acestui proiect au fost realizate mai multe activități. În primul rând, Grădina Moldovei a participat în întâlnirea comunității de practică privind agroecologia în Italia, care a fost găzduită de fermieri ecologici la Agropensiunea Biobagnolese (Orte). Printre organizațiile care au participat se regăsesc Schola Campesina (Italia), FAO (Budapesta și Roma), EcoRuralis (România), ADI (Kyrgyzstan), Elkana (Georgia), Екодія (Ucraina), reprezentanții poporului indigen Sámi (Rusia), Alica Foundation (Bosnia and Herzegovina), dar și alte organizații din Polonia, Ungaria, Albania, Kosovo, Uzbekistan, Tadjikistan. 

Reunirea a fost lansată de o conferință internațională a școlilor de agroecologie “CUNOAȘTERILE FERMIERULUI CA UN INSTRUMENT PENTRU CONSTRUIREA PĂCII”. În următoarele zile participanții au aflat multe despre: cercetare pe subiect soiurilor locale tradiționale, producerea biologică și agroturism, importanța statisticii și datelor în agroecologie, conceptul școlilor agroecologice, istoria colaborării între FAO și fondatorii agroecologiei, Deceniul ONU al agriculturii familiale, Sistemele Importante ale Patrimoniului Agricol la nivel Mondial (GIAHS) etc. 

A doua activitate a fost un webinar regional organizat de Grădina Moldovei, care a reunit parteneri din țările vecine și FAO REU pentru o discuție pe subiect femeilor în agroecologie și cum aceasta le susține prin împuternicirea cu cunoștințe, oportunități economice, dar și dezvoltarea comunitățiilor agroecologice. 

Ultimul grup de activități a inclus instruiri pe subiect semințelor țărănești, și pe dezvoltarea proiectelor comunitare educative-practice pentru copii precum implicarea copiilor în dezvoltarea unei pepinieri eco. 

Italia, 29/04-5/05/2022

  • Reuniunea Comunității de Practică privind Agroecologie (în Europa și Asia Centrală)

17/06/2022

  • Webinar Regional “Semințe și cunoștințe: Agroecologia pentru consolidarea autonomiei femeilor din mediul rural” EN/RU

PREZENTĂRILE

Food and safety: family farms in times of
war in Ukraine

Anastasiya Volkova

Strengthening food sovereignty through the right to seeds

Anatolie Albin

Evidence on gender-based inequalities and their importance for sustainable and inclusive agri-food systems

Anna Jenderedjian

Why does agroecology matter when it’s war outside?

Anna Danyliak

SDG Indicators 5.a.1 and 5.a.2
Tracking information on the situation with women’s rights on land ownership and control

Giorgi Kvinikadze

Агроэкология и права человека: путь к продовольственному суверенитету

Volha Shchyhlinskaya

14/08/2022 

  • Training “Multiplicarea și Păstrarea Semințelor Vii” în cadrul proiectului  Cigârleni (Moldova)

Agricultori, țărani, studenti, pensionari și grădinari, inclusiv persoane din organizații și instituții au fost recepționați de femeia semănătoare Mariana Șeremet pentru a afla mai multe despre multiplicarea și păstrarea semințelor vii. O zi intensă plină de cuvinte științifice (câteodată complexe) s-a terminat cu vizita în grădina gospodarilor, care au servit invitații cu ceai artizanal și delicii de casă.

Multe au fost spuse, dar concluzia este că fiecare poate să dezvolte relații productive cu plante cultivate și să păstreze semințe, ȘI.. cât mai multe păstrători de semințe avem, mai bine suntem asigurați cu hrana naturală și nutritivă.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com