FAO x Grădina moldovei

Durata
10/2021-01/2022
Partenerii de proiect
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Moldova
Agroecologia este o soluție ca sistemele alimentare să funcționeze mai bine pentru oameni și pentru mediul ambiant. Cum anume acest lucru poate fi pus în practică, s-a discutat la conferința internațională „Agroecologia: o oportunitate pentru agricultură și sisteme alimentare reziliente”, desfășurată de FAO Moldova, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, cu sprijinul asociației obștești „Grădina Moldovei”.
Participanții au vorbit despre cele 10 elemente ale Agroecologiei și cum acestea pot fi puse în practică, în cadrul a câtorva prezentări făcute de Mariana Șeremet (Grădina Moldovei), Dr. Olga Burduniuc (Agenția Națională pentru Sănătate Publică), Dr. hab. Boris Boincean (Institutul de cercetări pentru culturile de câmp „Selecția”, Bălți), Ramona Dominicioiu (EcoRuralis, România), Carolina Starr (Oficiul regional FAO din Budapesta), etc.
La eveniment au fost prezenți și Tudor Robu, Reprezentantul adjunct al FAO în Moldova, Sergiu Gherciu, Secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Vladimir Bolea, Actual Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Angela Munteanu-Pojoga, Deputat FR și Secretar la Comisia parlamentara FR „Comisia drepturile omului și relații interetnice”.
Elemente cheie:
Campania de creșterea gradului de conștientizare: articole ‘Agroecologia: dezvoltarea sistemelor alimentare pentru sănătatea mediului și cea umană’; ‘De la fermă la masa școlii: lanțuri de aprovizionare mai scurte pentru conectarea comunităților prin hrană’; 10 Elemente de Agroecologie și sisteme alimentare; Chestionar Online privind sistemele alimentare; Broșura despre 10 elemente de Agroecologie; Prezență la TV și Radio
Conferința ‘Agroecologie: o oportunitate pentru agricultură și sisteme alimentare reziliente’
Două consultări naționale privind sistemele alimentare
Scopul
conferinței a fost de a discuta cele zece elemente ale agroecologiei definite de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în contextul sistemelor alimentare durabile. Deoarece tranziția spre agroecologie implică transformarea în toate sectoarele sistemului alimentar, evenimentul a avut în vedere implicarea tuturor domeniilor relevante și a diverselor părți interesate, inclusiv consumatori, mici producători și actorii de decizie politică pentru a sensibiliza și a crea un mediu politic de susținere pentru o tranziție spre sistemele de alimentație durabilă.
Grupuri țintă
Deoarece tranziția spre agroecologie implică transformarea în toate sectoarele sistemului alimentar, evenimentul a avut în vedere implicarea tuturor domeniilor relevante și a diverselor părți interesate, inclusiv consumatori, mici producători și actorii de decizie politică pentru a sensibiliza și a crea un mediu politic de susținere pentru o tranziție spre sistemele de alimentație durabilă.

Datorită agroecologiei, sistemele alimentare pot fi schimbate spre bine, garantând securitatea alimentară la nivel naţional, prin creşterea rezistenţei la riscurile de mediu, precum şi la creşterea veniturilor în sectorul agrar.
Tudor Robu și Anya Coutinho – despre agroecologie la Teleradio Moldova

Emisiunea Spatiul Public. Agroecologia. Tranziția spre sistemele de alimentație durabilă: exemple din exterior, viziuni pentru R.Moldova.
În studio: Tudor Robu, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite FAO Moldova; Anya Coutinho, coordinator/ proiect AO GrădinaMoldovei.
Prin telefon: Marin Grama, consultant, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare; Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp Selecția.