Organizarea Conferinței Internaționale pe Agroecologie în cadrul Zilei Mondiale a Alimentației

Durata
10/2021-01/2022

Partenerii de proiect
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Moldova

Agroecologia este o soluție ca sistemele alimentare să funcționeze mai bine pentru oameni și pentru mediul ambiant. Cum anume acest lucru poate fi pus în practică, s-a discutat la conferința internațională „Agroecologia: o oportunitate pentru agricultură și sisteme alimentare reziliente”, desfășurată de FAO Moldova, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, cu sprijinul  asociației obștești „Grădina Moldovei”.

La eveniment au fost prezenți și Tudor Robu, Reprezentantul adjunct al FAO în Moldova, Sergiu Gherciu, Secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Vladimir Bolea, Actual Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Angela Munteanu-Pojoga, Deputat FR și Secretar la Comisia parlamentara FR „Comisia drepturile omului și relații interetnice”.

Elemente cheie:

Conferința ‘Agroecologie: o oportunitate pentru agricultură și sisteme alimentare reziliente’

Două consultări naționale privind sistemele alimentare

Scopul

conferinței a fost de a discuta cele zece elemente ale agroecologiei definite de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în contextul sistemelor alimentare durabile. Deoarece tranziția spre agroecologie implică transformarea în toate sectoarele sistemului alimentar, evenimentul a avut în vedere implicarea tuturor domeniilor relevante și a diverselor părți interesate, inclusiv consumatori, mici producători și actorii de decizie politică pentru a sensibiliza și a crea un mediu politic de susținere pentru o tranziție spre sistemele de alimentație durabilă.

Grupuri țintă

Deoarece tranziția spre agroecologie implică transformarea în toate sectoarele sistemului alimentar, evenimentul a avut în vedere implicarea tuturor domeniilor relevante și a diverselor părți interesate, inclusiv consumatori, mici producători și actorii de decizie politică pentru a sensibiliza și a crea un mediu politic de susținere pentru o tranziție spre sistemele de alimentație durabilă.

Datorită agroecologiei, sistemele alimentare pot fi schimbate spre bine, garantând securitatea alimentară la nivel naţional, prin creşterea rezistenţei la riscurile de mediu, precum şi la creşterea veniturilor în sectorul agrar.

Tudor Robu și Anya Coutinho – despre agroecologie la Teleradio Moldova

Emisiunea Spatiul Public. Agroecologia. Tranziția spre sistemele de alimentație durabilă: exemple din exterior, viziuni pentru R.Moldova.

În studio: Tudor Robu, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite FAO Moldova; Anya Coutinho, coordinator/ proiect AO GrădinaMoldovei.

Prin  telefon: Marin Grama, consultant, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare; Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp Selecția.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com