Suntem bucuroși să împărtășim realizările noastre din 2022. Deci tragem linia de finiș și rezumăm toate activitățile…
În primul rând, s-au efectuat schimbări în conducerea asociației. Mariana Șeremet, Fondator al AO Grădina Moldovei, a transmis postul directorului executiv Anei Coutinho, care din februarie 2022 răspunde de funcționarea și gestionarea asociației.
Tot la începutul anului 2022 și primăvara împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură pentru Europa de Est și Asia Centrală (FAO REU) Grădina Moldovei a lucrat asupra rapoartele cu temele respective: “Raport de revizuire privind Permacultura în Europa și Asia Centrală (ECA)”și “ Raport de revizuire privind producția comunitară de semințe în Europa și Asia Centrală”, și manualului practic de permacultura pentru producători agricoli mici.
Anul 2022 s-a început cu cadouri din partea asociației, și anume distribuția de semințe, care a fost parțial susținută de Proiectul PACE. Așadar, au fost distribuite gratis semințele produse în mod natural, printre cetățenii Republicii Moldova în număr de 545 persoane, fiecare primind câte 10 plicuri de semințe. Tot în cadrul acestui proiect, au fost scrise două publicații la care a contribuit Grădina Moldovei, una despre tehnologii noi și alta despre semințe.
În mai 2022 Grădina Moldovei a participat la întâlnirea comunității de practică privind agroecologia în Italia, care a fost găzduită de fermieri ecologici și organizată de Școala Internațională de Agroecologie Schola Campesina Aps din cadrul proiectului “Program de sprijin școlilor agroecologice și agriculturii familiale”. Membrii asociației au făcut parte de o conferință internațională a școlilor de agroecologie “Cunoașterile fermierului ca un instrument pentru construirea păcii”.
Tot în mai 2022, noul Director Executiv a asociației a participat la Consultarea Societății Civile în Lodz, Polonia în CONFERINȚA REGIONALĂ FAO PENTRU EUROPA, Sesiunea 33
Iunie ne-a bucurat cu un Webinar regional, organizat cu succes. Webinarul „Semințe și cunoștințe: Agroecologia pentru consolidarea autonomiei femeilor din mediul rural” a explorat răspunsuri la următoarele întrebări: Care este rolul femeilor în asigurarea securității alimentare, nutriției în familie, școli, comunitate? În ce mod războiul din Ucraina a afectat femeile din mediul rural? Ce soluții propune agroecologia? Eveniment a fost co-organizat de Gradina Moldovei, Școala Internațională de Agroecologie Schola Campesina APS, Biroul Regional FAO pentru Europa de Est și Asia Centrală (FAO REU), organizațiile partenere Avânt, Agro-Eco-Cultura, EcoAction, Permacultura în Ucraina.
Tot în iunie Gradina Moldovei a participat la mare sărbătoare de Ziua Mediului, unde a venit cu semințe și demonstrarea unei micro-stațiuni de vermi-compost.

Luna august tot a fost roditoare. Grădina Moldovei a participat la festivalul Au Gust. Tema festivalului – ‘Rădăcini’ ne-a dat posibilitate să ne adâncim în tema semințelor. Am vorbit despre hrana, despre semințe, le-am simțit în mâinile noastre, dar și am stimulat o reflexiune despre ce sunt și de ce avem nevoie de semințe ‘cu rădăcini’. Am avut cu noi și câteva semințe vii pentru a oferi semințe vizitatorilor festivalului.
În ziua de 14 August am adunat oameni buni și frumoși, ca să dezvoltăm cunoștințele pe subiectul semințelor vii. A fost organizat training “Multiplicarea și păstrarea semințelor vii” în Cigârleni. Agricultori, țărani, studenti, pensionari și grădinari, inclusiv persoane din organizații și instituții au fost recepționați de femeia semănătoare Mariana Șeremet pentru a afla mai multe despre multiplicarea și păstrarea semințelor vii.
Pe data de 23 octombrie „Grădina Moldovei” a participat la IarmarEco !!! Am venit cu câte puțin din toată diversitatea grădinii, cu semincioare vii, plăntuțe minunate și rare, multă informație pentru toți cei interesați de grădinărit/agricultură alternativă dar și un workshop tocmai la țanc pentru luminos sfârșit de sezon.
Echipa noastră se lărgește, primind noi membrii și funcționarii. În noiembrie datorită Valeriei Guznenco au fost făcute multe lucruri, inclusiv noul design a website-ului nostru, care îmbunătățește comunicația și arată realizările noastre.
Tot în noiembrie, pe data de 15, a fost organizat atelierul de către FAO REU și Grădina Moldovei și-a propus să promoveze dezvoltarea permaculturii în Europa și Asia Centrală ca parte a platformei tehnice regionale privind agricultura ecologică, prin facilitarea schimbului de cunoștințe și experiență privind permacultura și producția comunitară de semințe între țările din regiune. Exemplele dovedite și lecțiile învățate din Italia, Kârgâzstan, Republica Moldova, Federația Rusă și Ucraina au ajutat la clarificarea numeroaselor posibilități oferite de permacultură.
În decembrie Grădina Moldovei a dat startul proiectului „Uniți prin semințe: lansarea bibliotecilor de semințe cehe-moldovenești în Moldova”. Prima etapă a fost o vizită în Republica Cehă pentru a face cunoștință cu bibliotecile de semințe Iniciativa Semínkovna.
Tot în decembrie am început o inițiativă frumoasă pentru copii la Grădinița N1 din satul Răzeni, cu care vom crește puieți de stejari, dar și realiza alte activități educative pe tema biodiversității, semințelor și agroecologiei.
Mai departe – mai mult…
În 2023 vom continua proiectele împreună cu Seminkovna, United Nations Development Programme Czech Challenge Fund (UNDP CCF) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu care vom apropia și spori colaborare între agronomi, fermieri, experți în ecologie, dar și alți actori a societății civile. Vom lucra la crearea Rețelei de păstrători de semințe, Librăriilor de Semințe, Cartografierea și descrierea semințelor țărănești și (sperăm!) crearea Băncii de semințe comune între diferite organizații, fermieri și academici. Vom începe în curând și un studiu despre biodiversitatea în agricultura, care promovează colaborare între producători ecologici și experți în ecologie, contribuind la dezvoltarea uneltelor de învățat în agroecosisteme.
Lasă un răspuns