Uniți prin semințe: lansarea bibliotecilor de semințe cehe-moldovenești în Moldova

AO Grădina Moldovei a dat startul proiectului „Uniți prin semințe: lansarea bibliotecilor de semințe cehe-moldovenești în Moldova”. Prima etapă a fost o vizită în Republica Cehă pentru a face cunoștință cu bibliotecile de semințe Iniciativa Semínkovna, una dintre care se află la o grădiniță și este legată si de alte proiecte educative precum plantarea și culesul semințelor de plante melifere pentru albini!

În prezent există peste 200 de biblioteci de semințe în Republica Cehă și Slovacia, care atrag tot mai mulți oameni. Grădina Moldovei s-a familiarizat cu aspectele metodologice ale proiectului deja funcțional și a explorat practicile pentru lansarea cu succes a astfel de biblioteci în Moldova.

Bibliotecile de semințe de Seminkovna sunt o formă superioară de organizare care se bazează în mare măsură pe dimensiunea socială a păstrării semințelor. Grădina Moldovei își propune să încorporeze cunoștințele dezvoltate de Seminkovna care vor ajuta: 

  • să atragă mai mulți oameni către semințe vii,
  • să arate că păstrarea semințelor nu este atât de grea și poate fi accesibilă tuturor,
  • să creeze un mediu favorabil pentru ca bibliotecile de semințe să se dezvolte singure după stabilirea infrastructurii inițiale.

Pentru a afla mai multe despre proiect și conceptul de bază, vă invităm să citiți articolul scris de Mariana Şeremet si Anya Coutinho Biblioteci de Semințe în Moldova : o continuitate pentru patrimoniul semincer local.

Mulțumim partenerilor noștri din Iniciativa Semínkovna, Klára Hrdá, Jana Čápová și începem o nouă etapă de lucru privind crearea bibliotecilor de semințe la noi, în Moldova. 


The project “United through seeds: launching Czech‐Moldovan seed libraries in Moldova” is implemented by the United Nations Development Programme (UNDP) with the financial support of the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic. The content of this material does not necessarily represent the official views of the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic, or of the United Nations, including UNDP, or UN Member States.