Training “Multiplicarea și Păstrarea Semințelor Vii” în cadrul proiectului Cigârleni (Moldova)

Pentru că ne place să mâncăm gustos și sănătos, și să prezervăm moștenirea noastră prin agricultura și grădinărit, împărtășim cunoștințele pe care le avem. Așadar, în ziua de 14 August am adunat oameni buni și frumoși, ca să dezvoltăm cunoștințele pe subiectul semințelor vii. Agricultori, țărani, studenti, pensionari și grădinari, inclusiv persoane din organizații și instituții au fost recepționați ieri de femeia semănătoare Mariana Șeremet pentru a afla mai multe despre multiplicarea și păstrarea semințelor vii. O zi intensă plină de cuvinte științifice (câteodată complexe) s-a terminat cu vizita în grădina gospodarilor, care au servit invitații cu ceai artizanal și delicii de casă. 

Multe au fost spuse, dar concluzia este că fiecare poate să dezvolte relații productive cu plante cultivate și să păstreze semințe, ȘI.. cât mai multe păstrători de semințe avem, mai bine suntem asigurați cu hrana naturală și nutritivă. Dorim să fim mai mulți și mai uniți pentru semințe vii autohtone Moldovenești, și să organizăm mai multe seminare, instruiri și schimburi de cunoștințe pe acest subiect. De aceea, dacă aveți o grădină, cultivați hrană, si aveți interes sa păstrați semințe de la culturi care vă plac mai mult (e.g., pentru mirosul, gustul lor), sau care cresc ușor, sau au o valoare pentru d-voastră (e.g., de tradiții), vă invităm să participați în scurt chestionar (https://forms.gle/hYkpMD1VG7C6X1GQ8)

Am vrea sa mulțumim toți pentru întîlnirea de ieri: gospodari Mariana Seremet și Maxim Visileac, dar și toți participanți si colegi, care ne-au ajutat cu organizarea și logistica:

Aceasta întîlnire a fost susținută de ONG Schola Campesina (Italia) în colaborare cu Organizația pentru Alimentația și Agricultura a Națiunilor Unite, Europa de Est și Asia Centrală (FAO REU) în cadrul programului de sprijinul dezvoltării școlilor agroecologice și agriculturii familiale.